affiliate marketing

Translate

subota, 1. rujna 2012.

Oblozi, i što trebate znati o njima...

Još od malena, naučili smo da se oblozi stavljaju na mjesto gdje smo se udarili i gdje nas nešto boli. Njima bolesnika grijemo, olakšavamo bol, potičemo znojenje, poboljšavamo prokrvljenost, snižavamo tjelesnu temperaturu, odstranjujemo štetne tvari iz organizma...itd.

Bolno mjesto najprije operemo mlakom vodom. Kod manjeg obolga poslužit će nam i komad gaze, kod večih možemo se poslužiti ručnikom, krpom ili presavijenom plahtom. Na to stavljamo već pripremljenu ljekovitu tvar (ilovaču trinje od sijena, zobenu slamu i drugo), ili tkaninu umočimo u oparak ljekovite biljke (kamilica, trputac, preslica, neven...) Oblog stavljamo na bolno mjesto i ostavljamo ga tako nekoliko minuta do nekoliko sati.

Najčešće ih stavljamo ujutro i navečer, ili samo navečer i ostavljamo tako da stoje preko noći. Ako je u pitanju teži slučaj oboljenja, obloge mjenjamo češće.
I obloga imamo nekoliko vrsta. Suhi ili vlažni, topli ili hladni, cjeloviti ili djelomični. Preko vlažnih obloga stavlja se suha tkanina, a na to joši vunena.Moramo paziti da se bolno  mjesto nebi prehladilo.

Oblozi od kupusovog lišća, možda se već čuli za njih, možda ne, no takvi oblozi su djeotvorni u liječenju različitih bolesti kao što su: astma, padavica, bronhitis, gliste, upala grla, upala tetiva, bol u kuku, bolesno koljeno, tegobe sa kostima, proširene vene, upala mišića, bubuljice, nesvjestica, opekline, otekline, ozebline, ubodi, upala pluća, rane, crveni vjetar, bolesti štitnjače, potkožni čirevi, nagnječenja, ženske bolesti, zubobolja, želučane tegobe, reumatske tegobe.

Za oblog upotrebljavaju se sve vrste kupusa, no dobro je znati da je crvneo zenje najmanje djelotvorno.
Najzeleniji, najdeblji, najrazvijeniji listovi, najbolji su i najdjelotvorniji.
Svježi list prije upotrebe operemo mlakom vodom. Ako je posrijedi rana, u vodu stavimo sredstvo za dezinfekciju, a zatim ga posušimo. Ako je oblog veći ( za prsa, leđa, trbuh) stavljamo cijele listove, no rebra na njima (na listovima) dobro izglačamo, toplim, ne vručim glačalom, ili izvaljamo staklenkom ili valjkom za tijesto kako bi listovi postali mekani. Prije upotrebe malo ih podgrijemo.
Na bolesno mjesto možemo staviti i nekoliko listova te ih učvrstimo zavojem.
Kod manjih površina, list razrežemo na kraće ili suže trake i stavimo tako da u cjelosti pokriju željeno  mjesto, te moramo paziti da se ne prave nakupine.
Za rane i čireve treba izabrati listove mlade biljke, ako je nemamo onda barem glatke listove starije biljke, a stavljamo ih onako kako se stavlja crijep na krov.

Lišće kupusa sprečava i liječi zaraze, umiruje, pospješuje nakupljanje i izlučivanje gnoja (kadkada do krvi-tada treba prestati sa oblozima), reguliraju tjelesnu temperatutu, te iz organizma uklanjaju uzročnike bolesti.

Kupusov list djelotvoran je tako dugo dok je svjež, apa čak i nakon dužeg oblaganja. Postane li smećkast-sadrži gnoj ili iscjedak. Požuti li i uvene, više nije upotrebljiv. Bolest je tada ili vrlo uporna ili već izliječena.

Obloge od kupusa ili kelja uporedno treba pratiti unutrašnje čišćenje, npr. pijenjem čajeva.

Nema komentara:

Objavi komentar