Svima je poznato da pravilna prehrana igra veliku ulogu u životu čovjeka (ako ne jedemo, umrijet ćemo), to također, ako se nepravilno hranimo, umiremo a da toga nismo svjesni!!!
Vegetarijanci, nemojte misliti da se pravilno hranite!!!
Hrana MORA biti ŽIVOTINJSKA i BILJNA!!!
Vegetarijanci, nemojte misliti da se pravilno hranite!!!
Hrana MORA biti ŽIVOTINJSKA i BILJNA!!!
BJELANČEVINE
Da bi obnovili naše istrošene stanice i tkiva, potrebne su nam bjelančevine ili proteini.
Sir, jaja, meso, mlijeko - bjelančevine su životinjskog podrijetla, a grah, krumpir, voće, povrće, biljnog podrijetla.
Da bi pravilno nahranili svoj organizam potrebno jednevno unijeti do 70 grama bjelančevina. Po pravilu, jedan gram bjelančevina na jedan kilogram tjelesne težine.
Tu bi trebalo uzeti u obzir da 30 grama bjelančevina životinjskog podrijetla mora sadržavati svakodnevnu prehranu za pravilan razvoj i funkciju organizma.
MASTI
Svakom organizmu potrebno je i 50 - 60 grama masnoća na dan, no to ovisi o tome koliko čovjek naporno radi. Razumljivo je da fizički radnik i tajnica koja cijeli dan sjedi za računalom nećetrebati istu količinu masnoća.
I one mogu biti biljnog (bučino, maslinovo, suncokretovo ulje) i životinjskog ( maslac, svinjska mast, riblje ulje) podrijetla. Nemojmo zaboraviti da u mlijeku, siru, jajima ima manja količina životinjske masti.
UGLJIKOHIDRATI
Nemojmo zaboraviti i ugljikohidrate, koje mnogi izbjegavaju, jer ima li ih u hrani previše, debljamo se. Organizmu je potrebno oko 400 grama ugljikohidrata u obliku škroba. Ima ih u medu, kruhu, krumpiru, kolačima, jelima od brašna, šečeru, tjestenini.
Umjesto rafiniranog šećera, radije upotrebljavajmo nerafinirani, kandis.
To je nekoliko osnovnih stvari koje moramo unositi u organizam da bi on pravilno funkcionirao, no ne smijemo zaboraviti vitamine koji su nam važni za zdravlje organizma
VITAMIN A
On utječe na rast i razvoj organizma. Ne unosimo li ga dovoljno u organizam on postaje neotporan na razne bolesti, pogotovo zarazne, a na udaru su osobito dišni organi i oči.
Vitamin A pronaći ćemo u namrinicama životinjskog podrijetla poput: jaja, jetre, mlijeka, maslaca, ribljeg ulja, vrhnju, kao i biljnog podrijetla: cjetača, mahune, mrkva, kelj, maslačku, svježem kupusu, te u voću: bananama, šljivama, marelicama i breskvama.
VITAMIN B
Manjak spomenutog vitamina uzrokuje smetnje na živčanoj bazi, probleme sa kožom (kožne upale), uzetost, probleme sa očima itd. Vitamin B možete pronaći u slijedećim namirnicama: jaja, jetra, mlijeko, riža, kvasac, voće i povrće. Razumljivo je zašto svi napominju da je vrlobitno konzumirati što više svježeg voća i povrća.
VITAMIN C
Reuma, slabokrvnost, bolesti desni, ispadanje zuba itd. sve to može biti posljedica pomanjkanja C vitamina. Ima ga mnogo u šipku, uzima se kao čaj, tri šalice na dan. Nemojmo zaboraviti limun koji je opće poznat kao bomba C vitamina, također tu je kelj, maslačak, (od svježih listova i korjenja napravimo sok ili ih jedemo kao salatu; soka uzimamo tri žlice na dan).
VITAMIN D
Još kao male bebe, dodatno unosimo vitamin D u organizam koji je vrlo važan za čvrstoču kostiju. Nemamo li ga dovoljno naše kosti će smekšati i iskriviti se. Posljedica toga je rahitis. Vitamina D imamo u maslacu, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, ribi, ribljem ulju.
Napomenimo još jednom da vitamini u raznolikoj hrani s povrćem i voćem uvelike povećavaju otpornost našeg organizma. Jedino je vitamin C taj kojeg dodatno moramo unositi zimi.
MINERALI i MINERALNE TVARI
Bakar, fosfor, kalij, kalcij, jod, željezo, magnezij, natrij, sol, klor...
Nemamo li u organizmu dovoljno željeza postajemo umorni, loše spavamo, razdražljivi smo i živčani. Neke od minerala unosimo u organizam putem kapsula tj. dodataka prehrani, dok željeza imamo u iznutricama poput svinjske i teleće jetre, zatim cvjetači, špinatu pa i bananama.
Ono što je najbitnije u cijeloj priči je to da nam hrana bude mješovita te da u njoj budemo umjereni!!
Jedite SVE, uživajte i budite mi zdravi i veseli !!
Nema komentara:
Objavi komentar