affiliate marketing

Translate

utorak, 28. kolovoza 2012.

NE ZABORAVITE KUPANJE !!

Kupanje - kupelji


Jedno od najboljih sredstava za jačanje tijela, liječenje bolesti, definitifno su kupelji.
Tijelu vračaju toplinu, pokretljivost i poboljšavaju krvotok, smiruju, jačaju živce i djeluju opuštajuće.


No kupelji imamo više vrsta:

PARNA KUPELJ: vodena para djeluje na tijelo. Pospješuje znojenje, otapanje i izlučivanje otrovnih tvari u tijelu, ublažava bol, oživljava funkciju kože.
Parne kupelji mogu biti cjelovite ili djelomične (za lice, noge, ruke). Vručoj vodi dodamo oparak kamilice, preslice, trina od sijena. Nakon kupelji moramo leći barem pola sata. 
OPREZ: parne kupelji nisu pogodne za srčane bolesnike i oslabljele osobe. Prije ulaska i odlaska u pranu kupelj, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

SUNČANA KUPELJ: Osobito važna zbog vitamina D, a sa njim dolazi i razvoj kostiju. Važna je kao i svaka druga, no ne pretjerujte sa njom na moru ili na visinskom zraku.

ZRAČNA KUPELJ: Zračna kupelj nije ništa drugo nego vrijeme provedeno na sviježem zraku. A ona sprečava prehlade i druge bolesti te jača organizam. Na uspjeh zračne kupalji utjeće temperatura zraka, pritisak i sl.

HLADNE ILI LEDENE KUPELJI (do 18 stupnjeva celzijevih): Takve kupelji obično primjenjujemo umjutro ili barem dva sata prije ili poslije jela. Takve kupelji ne smiju trajati dugo već najviše 5-10 sekundi!
OPREZ: nisu pogodne za reumatične i srčane bolesnike!!

MLAČNE KUPELJI (22 - 25 stupnjeva): Slično kao i hladne kupelji. Smiju trajati 5-10 sekundi. Takva vrsta kupelji smiruje živce i omogućuje zdraviji san.

TOPLE KUPELJI (35 - 40 stupnjeva): Ako ste ikada promrzli, pokisli i ako se bojite prehlade, onda su ove kupelji odlične za vas. smiju trajati od 10 do 20 minuta.

VRUČE KUPELJI (40 - 45 stupnjeva): Najduže preporučeno vrijeme ovih kupelji je 15 minuta. Nisu pogodne za srčane i živčane bolesnike!!
Vruče i tople kupelji obično se pripremaju sa oparcima raznih ljekovitih biljaka, na taj način se potiče ljekovito djelovanje, utječu na kožu i što se više otvaraju pore na koži pojačava je izlučivanje otrovnih tvari iz tijela.
Navest ću vam nekoliko prijemra oparaka koje možete dodati u svoju kupelj te time poboljšati vlastito zdravlje.
Kupelj s oparkom od koprive: okrepljuju tijelo
Kupelj od brđanke i nevena: čisti kožu, liječi upale i raskužuje.
Kupelj s oparkom hrastove kore, orahovih listova i preslice: očvršćuje i obnavlja kožu.
Kupelj s oparkom od metvice: umiruje živce i pospješuje funkciju kože, a zajedno s oparkom od trina od
           sijena pomaže protiv reume, gihta, žučnih i bubrežnih kamenaca te protiv vode u koljenima te u 
           organizmu općenito.
Kupelj s oparkom od despika: smiruje te je dobra da ju se prakticira uvečer prije spavanja, a osobito je              
           korisna za živčane bolesnike i one koji imaju lošu cirkulaciju.
Kupelj s oparkom od kadulje: osobito je dobra za one koji su stalno umorni, ta je stoga i radimo ujutro.
Kupelj s oparkom od zobene slame: dobra je za bubrege, mjehur  i bolesti donjeg dijela tijela. Za tople 
          sjedeće kupelji pogodan je oparak od zobene slame, preslice, trina od sijena i smrekovih grančica.


Sad kad ste pročitali to, možda biste mogli pripremiti nešto i za sebe, no na koji način?!?
Kupelji bi trebali pripremati ovako:

*kupelj od trina od sijena - vrečicu napunimo sa 1-2 kg trina, potopimo je u lonac sa vručom vodom i kuhamo pola sata. Vrečicu zatim iscjedimo a oparak ulijemo u već pripremljenu kupeljnu vodu u kadi. Da bi dobili propisnu temperaturu dolijete još tople ili hladne vode (po potrebi)

*kupelj s oparkom od zobene slame - 1-2kg isjeckane slame stavimo u vreču i kuhamo pola sata. Oparak ulijemo u kupelju vodu.

*kupelj s oparkom os smrekovih grančica - 2-3 kg svježih grančica, smrekovih ili jelinih, sa mladim izdancima i šišarkama isjeckamo i kuhamo pola sata. Procjedimo i ulijemo u kupeljnu vodu.

Poslije toplih kupelji treba se umiti ili istuširati hladnom vodom. Tople kupelji ne preporučaju se navečer jer bi nas previše razbistrile.

IZMJENIČNE KUPELJI: Nakon duže tople kupelji, ova izmjenična neka traje 5-10 minuta. Izmjenične kupelji koriste se za noge, suke i kao sjedeće kupelji. Primjenjuje se hladna, 5-10 sekundi (15 stupnjeva) i topla 36-38 stupnjeva, 2-4 minute.

Pokušajte učiniti nešto korisno za sebe, a kupati se morate, barem jednom tjedno.






Nema komentara:

Objavi komentar