affiliate marketing

Translate

nedjelja, 16. rujna 2012.

Sakupljanje ljekovitog bilja

Savjeti o sakupljanju ljekovitog bilja


Predpostavljam da neko od vas ipak ponešto znaju o ljekovitom bilju, no ne znaju kako ga upotrijebiti i koju količinu. Da li se biljka prije upotrebe mora osušiti na suncu ili samo u toploj prostoriji. Radi li se od nje čaj ili je ipak bolje tinktura.
U narednih nekoliko postova pokušat ću vam opisati nekoliko zanimljivih biljaka, kako se sakupljaju, pripremaju i konzumiraju.

Za početak, nekoliko riječi o Artičoki - Cynara Cardunculus

      Djelovanje: regulira rad jetre, čisti je i jača. Otvara apetit, pospješuje probavu i uglažava napetost crijeva.
Smanjuje kolesterol i masnoču iz krvi, sprečava anginu pektoris, astmu, moždanu kap i reumu.
Izrazito je dobra za osobe koje pate od šećerne bolesti jer snižava razinu šećera u krvi.
kod bubrežnih bolesnika artičoka odstranjuje ureu iz krvi i bjelančevine iz mokrače. Pomaže kod upale bubrežnih čašica, potiče namokrenje i pomaže kod bolesnika koji teško uriniraju.
Također ublažava napadaje žučnih kamenca, otvara žučne kanale te regulira izlučivanje žući. Uz navedeno pospješuje ozdravljenje kod žutice.

Divlja artičoka
Biljka je slična čičku i može narasti i do dva metra u visinu, a cvat joj je ljubičast. Listovi biljke sakupljaju se dok biljka svate, a podanci se iskopavaju ujesen. Suše se u sjeni, na 40 stupnjeva celzijevih. Upotrebljava se kao gorčina za razne likere.
U artičoki možemo uživati kao u povrču, možemo je samljeti i popiti njen sok a možemo popiti i sok od kuhane artičoke.








Nema komentara:

Objavi komentar